ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ

Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματεύεται αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στην περιοχή ιαματικών πηγών Λουτρακίου Πέλλας, «Πόζαρ», και περιλαμβάνει α) τη διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, β) την αποκατάσταση ενός παλιού ξενοδοχείου και γ) τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου spa.

Το Πόζαρ βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Βόρας (Καϊμάκτσαλαν). Πρόκειται για μια καταπράσινη τοποθεσία που διατρέχεται από το Θερμοπόταμο, κατά μήκος του οποίου αναβλύζουν έξι πηγές. Οι εγκαταστάσεις της υφιστάμενης λουτρόπολης αποτελούνται από παλαιά κτίσματα, που δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των επισκεπτών για στέγαση και λουτροθεραπεία.

Βασικοί στόχοι των επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή ήταν:

  • βελτίωση του οδικού δικτύου και δημιουργία επαρκών χώρων στάθμευσης
  • προτεραιότητα στους πεζούς και μέριμνα στα άτομα με ειδικές ανάγκες
  • προστασία της φύσης με τα αιωνόβια δέντρα
  • περισσότερα σημεία λουτροθεραπείας κατά μήκος του ρέματος και χώροι στάσης για τους πεζούς

Το ξενοδοχείο «Αύρα» είναι ένα μεγάλο πέτρινο κτίριο, καλοδιατηρημένο στην κατασκευή του, χρονολογίας 1932-38. Παρέμεινε εγκαταλειμμένο από το 2000, ενώ υπέστη σημαντικές αλλαγές σε μια προσπάθεια ανακαίνισης το 2005. Η «Αύρα» προτείνεται να επαναχρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο που θα προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Αποκαλύπτεται η λιθοδομή στις όψεις, σύμφωνα με την αρχική μορφολογία του κτιρίου, ενώ μια νέα μεταλλικής κατασκευής προσθήκη προσαρτάται στην πίσω όψη του κτιρίου για να φιλοξενήσει το κλιμακοστάσιο. Τέλος, ο διαμήκης κεντρικός διάδρομος του κτιρίου τονίζεται στην οροφή του με ένα γυάλινο άξονα που τέμνει το κτίριο στη μέση.

Όσον αφορά στη σύνθεση του νέου κτιρίου spa, αρχικός στόχος ήταν το νέο κέλυφος να υποτάσσεται πλήρως στον περιβάλλοντα χώρο. Σ’ αυτό βοήθησε αρχικά η διάσπαση του κτιρίου σε δύο όγκους, που επικοινωνούν μεταξύ τους με έναν καμπύλο οργανικό διάδρομο με γυάλινη επιστέγαση. Μικρότεροι όγκοι, με πιο γεωμετρικές χαράξεις, αποτραβηγμένοι πίσω διαμορφώνουν τον όροφο του κτιρίου. Εξωτερικά, οι ισόγειοι όγκοι καλύπτονται από εγκιβωτισμένες πέτρες τοποθετημένες κλιμακωτά ώστε να δημιουργούν ένα ενδιαφέρον ανάγλυφο στις όψεις. Η επιλογή τοπικής πέτρας δένει απόλυτα με το γύρω τοπίο, ενώ η αίσθηση ότι το έδαφος συνεχίζεται και στις όψεις του κτιρίου εντείνεται χάρη στα αγριόχορτα που φυτρώνουν ανάμεσα σους αρμούς. Τα βατά φυτεμένα δώματα, με τα συνεπακόλουθα βιοκλιματικά οφέλη, λειτουργούν ως αναβαθμοί στάσης στην έντονη κλίση του εδάφους.

Η Ομάδα μας

Η Ομάδα μας

Το δυναμικό των SXIMA ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ αποτελείται από νέους μηχανικούς, με ισχυρό επιστημονικό και τεχνικό υπόβαθρο.

περισσότερα..

Υπηρεσίες

Υπηρεσίες

Το ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών που σας προσφέρουν οι SXIMA MHXANIKOI.

περισσότερα..

Έργα

Έργα

Σειρά εικόνων και περιγραφών από έργα που έχουν υλοποιηθεί.

περισσότερα..

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Μακεδονίας 131, Χαριλάου Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 542 48
Τηλ./Fax.: 231 5000071
email: info@sximamixanikoi.com

περισσότερα..